Introduktion

Introduktion

Regler för forumet

Ämnet i forumet ska handla om Internet. Seniorsurfaren tar inte ansvar för resultat av aktiviteter som blivit en följd av etablerade forumrelationer. Skriv dina frågor som inlägg så att hela gruppen kan ta del av svaren. Du kan även ställa frågor anonymt om du känner dig bekvämare med det. Dock måste frågorna då först godkännas av admin.

Vi vill möta dig som är diplomatisk, vänlig och hjälpsam. Jag kommer moderera med syftet att det ska råda en god ton i forumet. Det får gärna vara högt i tak, men under ordnade former.

Det är önskvärt att du har en personlig profilbild. Saknas det eller om innehållet på din huvudprofil är för knapphändigt för att bilda sig en uppfattning om vem du/ni är så godkänns inte medlemsförfrågan. Detta för att skydda gruppen och medlemmarna mot spam, virus och liknande.

Politik och religion hör inte hemma i detta forum. Det är inte tillåtet med reklam på Facebooksidan undantaget Seniorsurfarens affilatelänkar med syftet att finansiera verksamheten. Seniorsurfaren förbehåller sig också rätten att samarbeta med aktörer som kan tillföra Facebookgruppens medlemmar mervärden, vilket kan omfatta marknadsföring för dessa aktörer.

Det är mycket viktigt att du INTE lämnar ut personliga uppgifter såsom lösenord, bankkortsnummer eller öppnar ditt bank ID på anmodan av annan person oavsett om det är en privatperson eller representant för ett företag som begär detta av dig. Klicka heller inte på länkar i mail om du inte är säker på avsändarens trovärdighet. Om du låter en support ta över din dator så måste du vara helt säker på tillförlitligheten.

Ta gärna del av Internetstiftelsens tips för grundläggande IT-säkerhet.

 

 

Seniorsurfarens syften

Anledningarna till att jag startade seniorsurfaren.se är flera. Dels ville jag dela med mig av min kunskap. Det har jag alltid tyckt varit roligt. Jag brukar säga att om du hjälper 10 personer får du hjälp av 1 tillbaka, och det kan vara just den hjälpen som blir avgörande för den framtida personliga eller företagsmässiga utvecklingen. Dels kan jag inte låta bli att ha ett litet sidoprojekt på nätet. Trots att seniorsurfaren.se är tänkt att bli ett bokslut över mina cirka 20 år på Internet så är det fortfarande kul att starta ett nytt projekt. Jag har också en hel del kvar att lära inom Internet Teknik. Till sist så tyckte jag mig se behov av ett forum för seniorer som är nybörjare på nätet med syftet att hjälpa till att minska det digitala utanförskapet.

Mina båda äldre systrar är bra exempel på olika förhållningssätt till Internet och olika IT-verktyg. Min äldsta syster är 80 år och använder både laptop, mobiltelefon och sköter en del av sina sociala kontakter via Facebook. Henne har jag videosamtal med via WhatsApp. Mellansystern som är 75 år och visserligen har en dator som hon bara använder till släktforskning är annars så analog som det går att bli. När Fotobutiken på orten slutade med film så blev hon med stort motstånd tvungen att skaffa en mobil med kamera.

Seniorsurfaren kommer inte ha svar på allas frågor, men kommer jobba för att ge rätt rekommendationer. Marknaden för IT är efter mina 20 år mycket omfattande och fortfarande inte helt standardiserad. Det finns en mängd produkter och leverantörer med olika tekniska lösningar. Den bästa supporten hittar du idag kanske i dina barn eller barnbarn, vänner och bekanta. En ytterlighet åt andra hållet är att köpa ett supportavtal samtidigt med datorn eller mobilen, vilket dock vara dyrt för de flesta ”vanliga” pensionärer.

När jag själv i slutet av 90-talet såg Internet som en uppfinning med fantastisk potential, så fanns det två ytterligheter på företaget jag jobbade på. En anställd projektledare av den gamla skolan som var nära pensionen. Han sa: ”Internet, det är väl bara ett j-a skit.” Den andra personen som var 10 år yngre än mig och tekniskt ansvarig på företaget talade om Internet som om det vore en högre makt.

Oavsett vad man tycker om Internet idag så är det svårt att numera klara sig utan en uppkoppling. Man söker information, gör bankärenden, får e-post, pratar via video och delar bilder med släkt och vänner.

Det finns risk att bli isolerad utan Internetuppkoppling.

 

Varmt välkommen!
Bert-Åke Byqvist Juninger, ansvarig publicist