Shoppa med en senior

Shoppa med en senior

Hittade av en slump en artikel från Klarna som i sig var viktig information, men deras initiativ ”Shoppa med en senior” blev för mig lite löjlig. Tycker den får oss pensionärer att framstå som helt okunniga. Man blir väl inte dummare med åldern, eller hur?

 

Vi seniorer känner till fördelar och risker

Kalla mig känslig då, men jag saknar inte humor så visst kan man väl tycka att bilderna var lite roliga med ”poppiga” seniorer. Meningen var säkert heller inte att förlöjliga oss seniorer. Det märktes dock att artikeln inte var skriven av en senior eller någon som förstår hur jobbigt det kan vara att inte ”hänga med i svängarna” i cyberspace. Vi seniorer kan mycket mer och är mycket förnuftigare än vad en del yngre personer tror då det handlar om Internet och IT-verktyg. Problemet är att utvecklingen går så fort och att det hela tiden kommer nya funktioner att sätta sig in i. Krånglar tekniken så står en del av oss äldre lite handfallna och behöver hjälp. När det handlar om e-handel så är det rädslan för att bli lurad som överskuggar intresset för och fördelarna med att handla på nätet. Vi seniorer känner till alla fördelar och risker, men steget att börja köpa mer än det absolut nödvändigaste kan vara stort och bero på flera olika orsaker.

 

Sunt förnuft

Det som jag egentligen vänder mig mot i första hand är testet som skulle vara en ”licens” för onlineshopping med 5 barnsligt enkla frågor som egentligen handlar om sunt förnuft.  Alla frågor är tillämpliga även i fysiska butiker och har inte specifikt med e-handel att göra. Testet avslutas med att tala om att man har klarat av Klarnas test för säker shopping på nätet och nu har licens att shoppa! Behövs det en motsvarande licens för att shoppa i ”verkliga livet” också, eller hur har Klarna tänkt?

 

Gör om och gör rätt

Är inte ute efter att såga Klarnas initiativ. Tanken var säkert god, men lite mer måste man nog se det ur mottagarens perspektiv för att lyckas nå målgruppen. Givetvis talar jag inte för alla seniorsurfare, men jag är väl inte ensam om att reagera på något som känns mer som marknadsföring än seriös hjälp till oss seniorer. Gör om Klarna och gör rätt!

Bert-Åke Byqvist Juninger

Det är jag som är ansvarig publicist av seniorsurfaren.se. Har arbetat som egenföretagare i grafiska branschen under hela mitt yrkesverksamma liv huvudsakligen med marknadsföring och försäljning. Eftersom jag tyckte att det var så roligt och intressant med branschen så har jag, som pensionär, fortsatt med grafisk produktion där jag en gång började.