Säker handel på Internet

Säker handel på Internet

Man ska inte vara rädd för att handla online, men det är viktigt att ha virusskydd, tänka förnuftigt och kolla upp e-handlare som inte är välkända. Dessutom så bör du ha ett speciellt konto med ett bankkort dit du för över den summa du ska handla för.

Tips och råd för säker näthandel

När man söker på Google för att få tips och råd om vad man bör tänka på vid köp online så målar de flesta upp en ganska oroande bild av näthandel. Om du bara ser till att skydda din dator med ett virusprogram, tänker förnuftigt och kollar upp butiker som inte är välkända så är det inte ”farligare” än att ta ut pengar från en bankomat eller betala med kort i en fysisk butik.

Tänk efter före!

Eftersom bedrägerier både på nätet och i verkliga livet förutsätter ett visst mått av obetänksamhet hos den som blir utsatt så är en gyllene regel att tänka efter före och inte göra något som du inte till fullo förstår. Fråga någon som kan först! Problemet är att så mycket förefaller trovärdigt på nätet. Möter du en kriminell person i verkligheten så kanske magkänslan säger att något är fel och du kan avstå från att exempelvis ta ut pengar just då, betala med kort eller be någon i din närhet om hjälp. Precis så ska du göra när du sitter framför datorn! Gör inget som du inte förstår. Framför datorn har du ju dessutom all världens tid på dig för att fatta ett klokt beslut.

Oseriösa Internetaktörer!

En av våra gruppmedlemmar på Facebook har uppmärksammat att det börjat dyka upp annonser speciellt på Facebook under olika ”Företagsnamn” men med liknande innehåll. Om man klickar på deras försäljningsvillkor i annonsen kan man läsa illa översatta villkor där man förstår att dessa aktörer masskopierar siter, Googleöversätter och lägger ut dem på nätet. En text kan exempelvis se ut på följande sätt. ”Erbjudandet om lösöre på webbplatsen säljs inte av webbplatsinnehavaren, men av säljaren. Vid köp av lösöre ingås därför ett avtal mellan Köpare och Säljare. Webbplatsinnehavaren själv är därför inte part i detta försäljningsavtal.” Ja, så står det faktiskt ordagrant. Det är inte jag som har dålig svenska.

Det första jag gör om jag blir intresserad av en produkt är leta efter en presentation av företaget som ligger bakom webbutiken samt adress och gärna även organisationsnummer. Hittar du inga sådana uppgifter så ska du lämna siten direkt. Jag kollar också upp namnet via allabolag.se. Jag söker även på Google och trustpilot.com. Då kan man exempelvis se denna information som jag fick då jag sökte på en webbutik. ”XXX är ett fake-företag. Köpte en vara som aldrig levererades. De svarar inte på email och det finns dessutom inget telefonnummer på deras hemsida.”

Bert-Åke Byqvist Juninger

Det är jag som är ansvarig publicist av seniorsurfaren.se. Har arbetat som egenföretagare i grafiska branschen under hela mitt yrkesverksamma liv huvudsakligen med marknadsföring och försäljning. Eftersom jag tyckte att det var så roligt och intressant med branschen så har jag, som pensionär, fortsatt med grafisk produktion där jag en gång började.