Hur hittar man bra nätbutiker?

Hur hittar man bra nätbutiker?

Hur hittar man bra nätbutiker? Frågan dök upp då vi pratade med några vänner tillika seniorsurfare som hade en dålig erfarenhet av att köpa kläder online. Problemet var krångel med returen. Näthandel kanske inte är så lätt för alla seniorsurfare som jag trodde.

Kolla upp butiken innan köp

Jag har tidigare skrivit om näthandel, men då med fokus på säkerhet. Eftersom jag handlar det mesta på nätet så är det självklart för mig hur man kollar upp och väljer ut butiker på nätet. Givetvis kan man aldrig vara helt säker, men det minskar risken för krångel om man tar reda på en del om butiken innan köpet. Följande tycker jag är viktigt för att minimera risken för problem om man inte är nöjd med varan:

  • Välj gärna en webbshop som även finns som välkänd fysisk butik.
  • Sök på nätet för att se vad andra skriver om den butik du är intresserad av.
  • Kolla om det finns ordentliga kontaktuppgifter och adress till företaget.
  • Snabb check på www.allabolag.se för att titta på lönsamhet, vem som äger bolaget etc.
  • Läs igenom villkor om leverans, betalning, reklamation och återköp innan du handlar.
  • Lämna aldrig ut dina kortuppgifter direkt till butiken.
  • Kom ihåg att du alltid har ångerrätt.
Retur utan strul

Tycker ni att detta verkar jobbigt och/eller onödigt. Använd åtminstone någon form av oberoende bedömningsplattform som hjälper dig som konsument att göra bättre val. Jag driver shop.seniorsurfaren.se som ett projekt med syftet att hjälpa seniorer att hitta rätt utan att behöva leta och bedöma själva. Ni får direkt tillgång till de webbutiker som har fått de högsta betygen av sina kunder. Det är både praktiskt och kul att handla online. Man behöver inte alltid åka ut och känna på varorna, men det ska vara lika lätt att lämna tillbaka varan som att köpa den.

Bert-Åke Byqvist Juninger

Det är jag som är ansvarig publicist av seniorsurfaren.se. Har arbetat som egenföretagare i grafiska branschen under hela mitt yrkesverksamma liv huvudsakligen med marknadsföring och försäljning. Eftersom jag tyckte att det var så roligt och intressant med branschen så har jag, som pensionär, fortsatt med grafisk produktion där jag en gång började.