Varför YouTube?

Varför YouTube?

Jag tycker det är dags att titta lite närmare på YouTube. Denna webbplats med videoklipp som kan laddas upp och ses gratis av alla oss seniorsurfare startades i början av 2005. YouTube perfekt för att leta efter olika utbildningsfilmer om allt mellan himmel och jord!

 

Fördelar med YouTube

Varför ska man använda YouTube när man exempelvis har Facebook att lägga upp filmer på? YouTube används framför allt av influerare det vill säga en känd person som uttalar sig i sociala medier och påverkar attityder och handlingar hos sina följare. Influencers, det ursprungliga engelska namnet från staterna, är ofta bloggare. Det går alltså att tjäna pengar på YouTube speciellt om man är ung, framåt, har en social förmåga och talang inom något speciellt område. Pengarna kommer från sponsorer som med reklam vill nå talangernas följare för att sälja in ett varumärke, produkt eller tjänst.

Låt oss titta närmare på den generella nyttan med YouTube tack vare att alla har möjlighet att lägga upp klipp på YouTube samt att TV och radio alltmer använder sig av streaming. På Internetstiftelsens sida kan man läsa att pensionärer har börjat använda dessa strömmade tjänster och playtjänster mer. Det står även att läsa att TV-kanalernas playtjänster har gått om traditionellt TV-tittande. Anledningen är givetvis att kvalitén på grafiken och hastigheten på bredbanden har blivit så bra att det blivit ett nöje att titta på TV på detta sätt. Man kan också titta när man har tid och vill. Men YouTube är även bra att använda när du vill lära dig något.

 

Bra verktyg för utbildning

Vi som kanske inte hänger med i utvecklingen till 100% och inte alltid ser fördelar med alla befintliga och nya medier tror jag kan ha den stora nyttan av YouTube i utbildningssyfte. Sök på YouTube och du ska se hur otroligt mycket som finns. Allt från kakrecept och sticka mönster till fallskärmshoppning och djuphavsdykning. Gör sökningar så får du se själv. Om du exempelvis skriver ”Bert-Åke Byqvist Juninger” i sökfältet högst upp så dyker det upp filmer jag gjort och lagt upp på YouTube för att sedan länka dom till olika webbplatser. Visserligen i konkurrens med klipp om och av Bert-Åke Varg, men det ”bjuder” jag på. Hans namn är ju lite mer känt än mitt 😉

 

Seniorsurfarskolan

Om ni besöker YouTube och söker med ordet ”Seniorsurfarskolan” så visas en rad utbildningsfilmer från UR, Utbildnings Radion. Notera att dessa filmer inte har något med mitt forum Seniorsurfaren att göra även om jag gärna skulle ha velat vara ”pappa” till en sådan serie 🙂 Tycker dock att ”skolan” är kanonbra för seniorer som är nybörjare på Internet eller för de som har luckor i sina kunskaper och vill lära sig mer och rekommenderar därför varmt seniorsurfarskolan.

Bert-Åke Byqvist Juninger

Det är jag som är ansvarig publicist av seniorsurfaren.se. Har arbetat som egenföretagare i grafiska branschen under hela mitt yrkesverksamma liv huvudsakligen med marknadsföring och försäljning. Eftersom jag tyckte att det var så roligt och intressant med branschen så har jag, som pensionär, fortsatt med grafisk produktion där jag en gång började.