Spara bilder på molnet

Spara bilder på molnet

En molntjänst, kallas även för cloudtjänst, erbjuder dig att spara dina dokument, bilder och annan data på en server på nätet i stället för på datorn. Jag rekommenderar molnet framför att lagra filer lokalt på egen hårddisk. Jag ska berätta för dig om varför.

 

Vad är fördelarna med en molntjänst?

Vad är fördelen med att lagra på molnet istället för på datorns hårddisk? Du har åtkomst till tjänsterna från olika enheter, till exempel dator, mobil och surfplatta via Internet. Risken att förlora data är också mindre. Med iCloud, OneDrive, Dropbox och andra molntjänster får du helt gratis en viss lagringskapacitet från start då du börjar använda tjänsten. Du uppnår dock ganska raskt den lagringsmängd du fått initialt, men därefter måste du betala en månads- eller årsavgift.

 

Finns det inga nackdelar?

Givetvis finns det nackdelar exempelvis att det är lite omständligt att ladda ner filer via webben om man inte har synkroniserat datorn mot molnet. En vanlig anledning till att inte använda molntjänster är dock rädsla. Man funderar kanske på hur säkert det är och vilka risker som finns. Men de stora molntjänstleverantörerna erbjuder omfattande IT-säkerheten. Testa olika molntjänster och välj den molntjänst som passar dig bäst.

 

 

Bert-Åke Byqvist Juninger

Det är jag som är ansvarig publicist av seniorsurfaren.se. Har arbetat som egenföretagare i grafiska branschen under hela mitt yrkesverksamma liv huvudsakligen med marknadsföring och försäljning. Eftersom jag tyckte att det var så roligt och intressant med branschen så har jag, som pensionär, fortsatt med grafisk produktion där jag en gång började.