Bloggen

Du behöver inte känna dig hjälplös

Utbildning on demand (utbildning på begäran) är Seniorsurfarens egna filmer på sådant som ni som VIP seniorer önskar lära er. Syftet är att utveckla era tekniska färdigheter när det gäller Internet och tillhörande utrustning (mobiler, surfplattor och datorer).

Det krävs två för en tango

Jag vill börja med ett förtydligande. VIP senior är inget vanligt medlemskap och har inget med Seniorsurfare i Sverige att göra. Den enda kopplingen är att du ser Seniorsurfarens marknadsföring i vår Facebookgrupp. Det du köper som VIP senior är kunskap.

Vad betyder IT-ordet?

I den här ordlistan hittar du förklaringar till cirka 15 000 IT-ord om datorer, it-system, internet samt annan digital teknik. I ordlistan finns också flera länkar till språkvårdande organisationer och språkliga resurser. Lär dig mer genom IDG:s ordlista!

VIP senior

På Facebooksidan kan du ställa frågor och få hjälp med enklare problemlösning. Du har också direkt tillgång till en ordlista med över 14000 IT-tekniska termer. Under fliken "VIP senior" kan du få utbildning, kunskap och trygghet som förenklar ditt digitala liv.  

Vad är scam?

Det är inte bara i vardagslivet som vi använder engelska istället för svenska, för att det känns rätt eller också så hittar vi inget annat bättre ord. Speciellt yngre människor plockar lätt upp uttryck från film, musik och Internet samt andra ungdomar.  

Ökad tillgänglighet till Internet

Om nu kommuner och olika myndigheter vill spara pengar genom att minska pappershanteringen som exempelvis traditionell post så måste ju, som jag ser det, de som lever i digitalt utanförskap få en subventionerad tillgång till både IT-verktyg, Internet och utbildning.

Rädd för att handla på nätet?

Pandemin under 2020 och 2021 har fått många att handla mer på Internet. Det gäller speciellt de äldre som har lärt sig mer och vågar alltmer. Eftersom många fler nu gör sina inköp på nätet så kommer de fysiska butikerna att få det ännu svårare att överleva.

Hur hittar man bra nätbutiker?

Hur hittar man bra nätbutiker? Frågan dök upp då vi pratade med några vänner tillika seniorsurfare som hade en dålig erfarenhet av att köpa kläder online. Problemet var krångel med returen. Näthandel kanske inte är så lätt för alla seniorsurfare som jag trodde

Shoppa med en senior

Hittade av en slump en artikel från Klarna som i sig var viktig information, men deras initiativ "Shoppa med en senior" blev för mig lite löjlig. Tycker den får oss pensionärer att framstå som helt okunniga. Man blir väl inte dummare med åldern, eller hur?  

Digitalt utanförskap

Snart ett halvår har gått sedan jag startade Seniorsurfaren. Ganska snabbt skapade jag en hemsida, startade en Facebookgrupp och samlade ihop utbildningsmaterial från nätet till hemsidan samt knöt kontakter som kunde ge oss seniorer rabatter på support och utbildning.

123